
2017 BCLA Minor Box Goalie Equipment Policy 
Goalkeeper Equipment is covered under CLA Rulebook Rule 12.  
The following applies: 
Pee Wee, Bantam, Midget and Female Junior:   

 Bantam, Midget and Female Junior are permitted the use of equipment up to the maximum size of category 3 in the 
CLA goaltender equipment specifications chart. Equipment must be properly labelled with original manufacturer’s 
category sizing label. This includes chest protector, leg pads, and pants.  Note: A goalkeeper may wear smaller 
equipment then indicated on CLA sizing chart for his/her comfort and protection. 

 Pee Wee is permitted the use of equipment up to the maximum sizes of category 2 in the CLA goaltender equipment 
specifications chart. Equipment must be properly labelled with original manufacturer’s category sizing label. This includes 
chest protector, leg pads, and pants. Note: A goalkeeper may wear smaller equipment then indicated on CLA sizing chart 
for his/her comfort and protection. 

 There are no more measurements of goalkeeper equipment. All goalkeeper equipment that is inspected is inspected 
for conformity  

  (See below for instructions on how to measure the equipment). 

Mini-Tyke, Tyke and Novice: 

 Novice and all lower divisions will be permitted the use of equipment up to the maximum sizes indicated under 
category 1.  Equipment must be properly labelled with original manufacturer’s category sizing label. This includes chest 
protector, leg pads, and pants. Also be aware that equipment must be solely for the protection of the goalkeeper, and 
common sense is to be used. 

 Participants may not call for an inspection for conformity of a Goaltender’s Equipment in Novice and below.  
However, if there is a concern that a goaltender’s equipment does not conform to the rules, a Coach may ask that the 
referee note their concerns on the score sheet so that a league representative may take appropriate action.  
(Commissioners are asked to review game sheets and pass along any concerns to the club president for the team 
involved) 

 All other sections of rule 12 are to be applied as per the rule book. If a goaltender is found to contravene other sections 
of Rule 12, i.e. altered gloves, illegal mask, missing throat guard etc… these sections are still penalized by a minor (2 
minute) penalty plus a game misconduct.  Please review Rule 12 for further details. 

 

Goalie Examination Procedure: 

 When an inspection is taking place there must a parent from the team of the goalie being inspected present in the 
room (preferably the goalkeepers parent) they are there as a silent observer. Note if the goalkeeper being inspected 
is a female goalkeeper then the parent observing must be a female as well. 

 Examination of a goalkeeper’s equipment during the first stoppage in play after a request by the Captain/Alternate 
Captain. A major penalty shall be assessed to a goalkeeper using illegal equipment. (Which shall be served by someone 
on the floor of the time of the infraction). The goalkeeper is required to fix the issue prior to returning to play on the 
first infraction. A second infraction in the same game to the same goalkeeper will result in a second major penalty, 
which will result in a game misconduct under Rule 77c in the CLA Rulebook. 

 A minor penalty for delay of game shall be assessed to the requesting the examination, provided that the equipment is 
deemed legal by the official. The delay of game penalty can be served by anyone other than the designated goalkeeper 
without substitute for two minutes unless terminated early by a goal.  

CLA Goalkeeper Exemptions: 

Goalkeeper exemptions for equipment must obtained and approved from the CLA. 

If the team whose goalie equipment is being challenged provides a CLA exemption for the piece of equipment that is being 
challenged for conformity, the on floor official follow this procedure: 

The on floor official conducting the inspection shall inform the captain or the coach of the challenging team “That the opposing 
team has a CLA exemption for that piece of equipment do you wish to continue with the inspection?”  

If the coach or captain replies “No” then the game shall continue as normal with no penalties to either team. 

If the coach or captain replies “Yes” then the inspecting official shall continue with regular goalkeeper inspection procedure.  


